Kroghs-Groent

Oficiālā lapa
Ieteikt
 5

Par uzņēmumu un tā saimniekiem Kroghu ģimeni


gal_344584622_largeFoto - Dorthe un Kristian Krogh. 2013 gada vasara.


„Kroghs Grønt” - attīstībā esošs uzņēmums


Uzņēmums „Kroghs Grønt” dibināts 1986. gadā, tā īpašnieki ir pieredzējuši lauksaimnieki - Dorthe un Kristian Krogh, saimniecības darbos aktīvi iesaistas arī Kroghu jaunā paaudze trīs dēli un meita.


gal_339059360_large
Foto - Kroghu ģimene. 2013. gada pavasarī.


Līdz 2007. gadam tas darbojās kā piensaimniecības uzņēmums, bet sākot ar 2006. gadu īpašnieki pārprofilēja savu saimniecību uzsākot audzēt zemenes, kartupeļus, arī citus augļus un dārzeņus.

No pirmā nelielā zemeņu lauka, uzņēmums ir pleties plašumā un pieņēmies spēkā, 2014 gadā zemeņu stādījumu platības aizņem 10 ha, kartupeļu un citu dārzeņu platības ir aptuveni 23 ha. 


gal_339061576_large
Foto - No zemenēm un citām ogām top garšīgs "Krogh Specialitet" ievārījums. 2013. gada jūlijs. 


„Kroghs Grønt” nevien audzē un tirgo svaigas ogas un dārzeņus, bet saimniecības modernajā virtuvē tiek gatavotas sulas, augļu-ogu dzērieni, džemi un sīrupi, visi pēc oriģinālām un sentēvu receptēm. Šī produkcija Dānijas un ārvalstu pircējiem tiek piedāvāta ar uzņēmuma tirdzniecības markas „Krogh Specialitet” zīmi un ar katru gadu iekaro arvien plašāka pircēju loka simpātijas.


Ilga sadarbība ar latviešu strādniekiem


Vairāk kā sešus gadus ilgst Kroghu ģimenes sadarbība ar latviešiem, jau pašos zemeņu audzēšanas pirmsākumos Kristiana ģimene ieteica viņam vasaras ražās novākšanas periodā, sezonas darbam aicināt talkā viesstrādniekus no Latvijas. Un kā teic Kristians – viņš nenožēlojot savu izvēli. Esot priecīgs par savstarpējo sapratni, kurai pamats esot dāņu un latviešu līdzīgajā mentalitātē un pasaules redzējumā. Arī latviešu strādnieku uzcītība un darba spars ir līdzvērtīgs dāņu darba tikumam.


gal_339062348_large
Foto - Kopā ar Ingu un Lauru kartupeļu novākšanā. 2013. gada augusts.


Uzņēmuma saimnieki dodas darbos kopā ar strādniekiem agri no rīta, bet vēlās vakara stundas, kad līgtie darbinieki dodas pie miera, Kristians pavada pie uzņēmuma grāmatvedības vai tirgus darbiem.


Gandarījums par darbu un rūpes par produkcijas kvalitāti


„Kroghs Grønt” ir ģimenes uzņēmums, lauksaimniecības un pārtikas produktu ražotājs. Kroghi netiecas izveidot lielu, super-uzņēmumu. Viņu mērķis ir strādāt tā, lai pats darbs, viss izaudzētais un saražotais sagādātu prieku pašiem, arī saimniecībā strādājošajiem un jo īpaši – tiem cilvēkiem kas baudīs Krogha produkciju. 

Visam, kas nāk no „Kroghs Grønt” laukiem un virtuves ir jābūt augstākās kvalitātes – veselīgam, svaigam un gādīgu roku vāktam. Kā ļoti nozīmīgas Kristians nosauc sekojošas vērtības – „lai visi pie Krogha strādājošie būtu ieinteresēti darba galarezultātā un gūtu pozitīvu pieredzi. Lai būtu apmierināti ar sadarbību.”


gal_339064781_large
Foto - Novāktās kukurūzas šķirošana un fasēšana. 2013. gada augusts.


„Kroghs Grønt” savā darbībā īsteno lauksaimniecības produktu integrēto audzēšanu – kurā apvienotas intensīvā un vides prasībām atbilstošā lauksaimniecības produktu ražošanas. 

Kroghu saimniecības galvenā produkcija ir vairāku šķirņu zemenes un kartupeļi, blakus tiem tiek audzēta labība, saldā kukurūza, zirņi, pupiņas, sīpoli, burkāni, arī āboli un avenes. Sulu, dzērienu un marmelādes gatavošanai no kaimiņiem tiek iepirktas arī citas ogas un augļi.


gal_339064796_large
Foto - īss atpūtas brīdis zemeņu laukā. 2013. gada jūlijs.


Vasaras sezonā viss izaudzētais tūlīt no lauka nonāk Kroghu saimniecības veikalos vai tiek piegādāts mazumtirgotājiem, restorāniem un individuāliem pircējiem.

Kā teic Kristians – zemenes ir viņa sirdspriekam, bet kartupeļi ienes galveno ienākumu zemnieku saimniecības kasei.


Kā tiek organizēts sezonas strādnieku darbs saimniecībā


Vasaras sezonā, laikā no maija līdz septembrim Kroghu saimniecībā strādā 30 līdz 40 viesstrādnieki, vairums no tiem ir no Latvijas. Ar visiem darbiniekiem tiek slēgts darba līgums un Dānijas valstij par strādājošajiem tiek nomaksāti visi ar likumu noteiktie nodokļi. Visas līguma formalitātes un darba drošības instruktāža tiek kārtoti pirmajā dienā jaunajam strādniekam ierodoties saimniecībā, tikai pēc tam notiek iepazīstināšana ar darba uzdevumu un uzsākti pirmie darbi. Darba līgums tiek slēgts uz noteiktu termiņu, kas var būt 3 līdz 12 nedēļas ilgs. Darbinieks var tikt līgts uz vienu noteiktu ražošanas procesu vai tiek slēgta  vienošanās par vairāku uzdevumu izpildi, atbilstoši ražošanas nepieciešamībai. 

Lauksaimniecību visā pasaulē ietekmē globālie un reģionālie dabas apstākļi, sausums vai pārliecīgi nokrišņi, arī augu slimības un kaitēkļi, no kuriem nav pasargāts neviens lauksaimnieks, bet Kristians Kroghs rūpējas, lai ražas sezonā strādājošajiem nebūtu dīkstāves un viņu Dānijā pavadītais laiks būtu maksimāli atalgots. 


gal_339066943_large
Foto - Kristians Kroghs. 2013. gada vasara.


Kā atzīst tie, kas Kroghu saimniecībā nostrādājuši ne vienu vien vasaru – Kristians ir ļoti inteliģents, iejūtīgs un saprotošs cilvēks, godīgs un prasīgs visā, kas attiecas uz darba kvalitāti. Ar savu ikdienas darbu rādot priekšzīmi visiem, kas pie viņa nolīgti.


Par komandas darbu un savstarpējo sapratni


Stāstot par 2014 gada ražas sezonu Kristians Kroghs pauž cerību, ka daudzi no tiem, kas strādājuši pie viņa iepriekšējos gadus arī šajā vasarā dosies uz Dāniju, peļņā uz „Kroghs Grønt” zemeņu laukiem. 

Atceroties iepriekšējos gadus, kad sirsnīgo atmosfēru strādājošo kolektīvā ir sabojājuši reti, bet tāpēc jo īpaši netīkami domstarpību mirkļi, šogad īpaša saimnieka vēlme ir, - lai veidotos un būtu draudzīgs, vienots kolektīvs, kurā nav nenovīdības, skaudības un savstarpēja naidīguma („...ka tik kolēģis nenopelna vairāk kā es!”), bet valda savstarpēja izpalīdzība, godīgums un sirsnība. Kristians ļoti augstu novērtē godīgumu, atklātumu un spēju strādāt ar atdevi, jo savādāk dzīvot un strādāt laukos nav iespējams. Tāds ir arī viņš pats.


gal_339064800_large
Foto - Burkānu šķirošana. 2013. gada augusts.


Zemeņu, arī zirņu, pupiņu un citu dārzeņu novākšanas darbos Kroghu saimniecība aicina galvenokārt sievietes (vecumā no 20 līdz 40 gadiem). To nosaka saimniecībā uz vietas nodrošinātie dzīves apstākļi – pilnībā aprīkotie dzīvojamie vagoniņi četrām personām. Sezonas noslēgumā, kad samazinoties darbu apjomam lielākā daļa strādājošo atgriežas dzimtenē un atbrīvojas atsevišķi vagoniņi, ir gadījumi, kad darbā nolīgst ģimenes – vīru un sievu.


Tos, kuri vēlas pieteikties darbā 2014. gada vasaras sezonā, aicinām sazināties:


Saimnieks Kristians Kroghs – e pasts: info@kroghs-groent.dk


Vēlams kā pirmo pieteikumu sūtīt e pastu, kurā norādiet savas koordinātes, jums vēlamo Dānijas apmeklējuma ilgumu un kalendāro termiņu. Pievienojiet arī savu CV vai darba pieredzes aprakstu.


Plašāku informāciju par atsevišķiem darbu procesiem, darba un sadzīves apstākļiem, kā arī citu noderīgu informāciju lasiet un skatiet šajā profilā (apakšnodaļas un galerijās).


Gaidām tevi Dānijā, „Kroghs Grønt” saimniecībā!