Balles deju kursi Manieres

Ieteikt
 3

Deju kursi un balles tradīcijas Vīnē

Austrijas galvaspilsētā Vīnē šobrīd darbojas 28 deju skolas. Ik pēc pāris gadiem atveras kāda jauna deju skola vai tiek slēgta kāda no vecajām. http://www.wientanz.com/index.php//Wiener_Tanzschulen

Jaunu iespaidu un pieredzes gūšanai 2010.gada 18.jūnijā piecu „Manieru” pāru sastāvā devāmies uz Vīni. Galamērķis – Konkordijas balle Vīnes rātsnamā.

Runājot par deju skolām (kursiem) – lielākoties Vīnes deju skolotāji strādā līdzīgi kā „Manierēs”, pamat kurss iesācējiem jeb 1.līmenis ilgst 10 nodarbības, reizi nedēļā pa 90 minūtēm. Cenas svārstās no 200-300 Eur no pāra. Programmā lēnais valsis, Vīnes valsis, fokstrots, kviksteps, tango, polka, ča-ča-ča, rumba, samba, bogie-wogie, nākamais jeb bronzas līmenis piedāvā apgūt džaivu, paso doble, salsu, diskofox, mambo u.c.Gan bronzas, gan sudraba, gan zelta un vēlāk hobija grupas līmenis ilgst 10-12 nodarbības katrs, maksa par katru līmeni 100 – 200 Eur. Lai zinātu, vai pāris ir sasniedzis nākamo līmeni, deju skolas rīko savas sacensības un deju skolotāju komisija vērtē dejotāju sniegumu un izsniedz apliecību par attiecīgā līmeņa pabeigšanu. Vairākas deju skolas paralēli kursu nodarbībām reizi nedēļā, piemēram, piektdienu vakaros, piedāvā saviem esošajiem un bijušajiem kursantiem slēgtos deju vakarus, kur viņi nāk padejot, citiem tā ir iespēja papildus trenēties un piestrādāt pie deju tehnikas (ieejas maksa 5 Eur no cilvēka).

Deju kursos notiek priekšapmaksa - tā kā katra Vīnes deju skola atrodas savās telpās, kur ir pieejamas vairākas, dažāda lieluma deju zāles, strādā vairāki pedagogi, tad grupas komplektējot skolotājs rēķinās ar noteiktu pāru skaitu, līdz ar to, cilvēki, kuri nav veikuši priekšapmaksu var netikt ieskaitīti grupā, vēlāk pie šīs grupas pievienoties nav iespējams un tad jāpiesakās uz nākamo grupu komplektēšanu. Arī „Manierēs” strādā vairāki skolotāji, bet lielai daļai cilvēku nav tāda atbildība, lai veiktu priekšapmaksu un pēc tam kārtīgi apmeklētu visas nodarbības. No otras puses priekšapmaksa nodrošina pašdisciplīnu, kā arī attiecīgu cieņu un respektu pret skolotāju un kursiem kopumā.

Ja gadās kavēt kādu nodarbību, tad nākamajā reizē var uz nodarbību ierasties pusstundu ātrāk un skolotājs ātri apmāca individuāli (dažās deju skolās bez maksas). Par attaisnotu kavējumu tiek uzskatīta slimība vai kāda fiziska trauma, atvaļinājuma vai privātu problēmu dēļ kavēta nodarbība nav pamatojums, lai izlaisto nodarbību grupā atkārtotu vai novadītu individuāli. Attaisnotu ilgstošāku un jau apmaksātu nodarbību kavējumu gadījumā iespējams pievienoties kādai citai vai pavisam jaunai grupai.

Visas deju skolas mācību gada sākumā (parasti septembrī vai oktobrī) rīko atvērto durvju dienu, tas ir vienreizējs bezmaksas pasākums, kas tiek izziņots ļoti savlaicīgi. Visi interesenti pa vienam vai ar partneri var atnākt un iepazīties ar deju skolotāju (skolotājiem), zāli, piedāvāto programmu, izmaksām u.tml., tiek sniegti paraugdemonstrējumi. Tieši tāpat notiek arī „Manierēs”, kad uzsākot jauno sezonu tiek komplektētas grupas un pirmā iepazīšanās nodarbība ir bez maksas, ar priekšnesumiem neviens neuzstājas, bet jau pirmajā nodarbībā notiek teorētiska un praktiska apmācība, pēc kuras ikviens var izlemt, vai turpināt apmeklēt tieši šos deju kursus.


Par apģērbu deju nodarbībās Vīnes deju skolās – jau sūtot pieteikuma anketu un pētot deju skolu mājas lapas jebkurš var izlasīt, ka deju zālē var ieiet tikai tie, kuriem ir maiņas vai pat speciālie deju apavi (nekādas gumijas zoles vai metāla papēži, kas bojā deju grīdu), vīriešiem vēlams uzvalks, vai siltākos laika apstākļos bikses un žakete (nekādā ziņā ne džinsi) un kaklasaite, dāmas kleitās vai blūzēs un svārkos (arī ne biksēs un noteikti ne džinsos). Arī pie mums pieteikšanās kursiem notiek caur interneta mājas lapu, bet nekādu ierobežojumu apģērba ziņā nav, protams, ieteicami ērti apavi, meitenes sievišķīgi kleitās vai svārkos, tomēr mūsu sabiedrība pie etiķetes ievērošanas ikdienā nav radināta, bet varbūt tieši ar etiķeti, ģērbšanās stilu un uzvedības kultūru jāsāk deju kursos?

Vīnes deju skolas saskaras ar tādu pašu jautājumu kā mēs – vai deju kursiem var pieteikties pa vienam. Jautājums tiek risināts gluži tāpat kā „Manierēs” – grupu komplektēšanas laikā katrā grupā atnāk pa vienam kā kungi, tā arī dāmas,skolotāju ziņā ir mēģināt atrast atbilstošu partneri kādā no grupām, ja šādi piemērotu partneri atrast neizdodas, tad Vīnes deju skolas piedāvā savās interneta mājas lapās aizpildīt veidlapu – meklēju partneri, norādot savu vārdu, kontaktinformāciju, auguma un vecuma parametrus. Pie mums valda uzskati vai aizspriedumi, ka sievietei prasīt vecumu vai augumu un svaru ir nepieklājīgi, tomēr, ja viņai nav sava partnera, tad uz dejām nevar iet kā uz „aklo randiņu”, vīrietim būtu jābūt attiecīga vecuma un komplektācijas, lai veidotos daudz maz saskanīgs pāris.

Tā kā Vīnē deju skolu vidū veidojas veselīga konkurence, tad, protams, katra deju skola cenšas piesaistīt cilvēkus ar kaut ko atšķirīgu, kā viens no tādiem bonusiem – bērnu pieskatīšanas istaba, līdz ar to, ja uz dejām iet vīri ar sievām, kuri līdz šim dejas bija atstājuši otrā plānā, jo nebija, kam uz nodarbību laiku atstāt pieskatīt mazuli, tagad var mācīties dejot, zinot, ka bērns ir drošībā, pieskatīts un par to pašu deju apmācības maksu. Vairākas deju skolas izceļas ar specializētām deju programmām – papildus iespējams apgūt ne tikai līnijdejas, salsu, vēderdejas, stepu, lambadu, bet arī tādas dejas kā kadriļu, menuetu, polku, sirtaki, polonēzi un čarlstonu.

Vīnē darbojas balles deju komiteja, kas katru gadu gatavo baļļu kalendāru, kā arī pieņem deju skolu vai individuālu pāru pieteikumus kļūt par debitantiem kādā no pilsētā notiekošajām atklātajām ballēm. Tiek organizēti mēģinājumi, pirms katras balles notiek arī ģenerālmēģinājums ... un tad arī neizpaliek rezultāts un pārējiem balles viesiem ir uz ko paskatīties.