TDA "Ieviņa"

Ieteikt

Vēsture

Padomju gados TDA ”Ieviņa” devās dažādās koncertturnejās, bet pēc neatkarības atgūšanas un iepazīšanās ar Valteru Vestermani kolektīvs gandrīz vai katru gadu ir devušies koncertturnejās uz Vācijas pilsētu Vīzenbahu. Līdz ar to pats par sevi saprotams, ka jau vairāk kā 10 gadus Vīzenbahu ir kļuvusi par to Vācijas pilsētu, kurā gandrīz katram dejotājam ir otri vecāki - „Gesteltern”. Pirmo reiz TDA „Ieviņa” aizbrauca uz Vīzenbahu 1994. gada rudenī. Dejotāji vēl šodien atceras, kā no Latvijas līdz Vācijas dienvidiem ceļš tika mērots IKARUS autobusā. Mokošās stundas autobusā atsvēra siltā un ģimeniskā sagaidīšanā Vīzenbahā. 1996. gadā koncertturnejas laikā Vācijā kolektīvs svinēja Jāņus divreiz – vispirms pēc vācu tradīcijām 21. jūnijā, un tad pēc latviešu tradīcijām 23. jūnijā. 

90to gadu vidū TDA „Ieviņa” izveidojās draudzīgas attiecības ar Salaspils dejotājiem no JDK „Ūsiņš” un Siguldas Valsts ģimnāzijas TDK „Vizbulīte”. Vairākus gadus pēc kārtas tika rīkoti kopīgi koncerti Smiltenē, Salaspilī un Siguldā. 

1998. gada „XXII dziesmu un XII deju svētkus” TDA „Ieviņa” dalībnieki atcerēsies vienmēr. Šie svētki ir nozīmīgi ar to, ka pirmoreiz tika uzvests ne tikai apvienotais deju priekšnesums stadionā „Daugava”, bet tika sagatavota arī otra programma – „Solis laikā”, kas tika demonstrēta „Sporta manēžā”, kur piedalījās tikai daļa kolektīvu. TDA „Ieviņa” pamatsastāvs piedalījās 3. daļā, kurā bija iestudēta Aijas Baumanes horeogrāfija „Ziņģes”, savukārt studijas dejotāji bija apguvuši Agra Daņiļēviča horeogrāfiju „21. gadsimts”. Tā kā dejotgribētāju bija ļoti daudz, bet „Sporta manēžas” laukums nav tik liels kā stadions „Daugava”, tad tika ierobežots dejotāju skaits – katrs kolektīvs dejoja daļu no uzveduma. Tikai četriem ansambļiem tika atļauts dejot pilnībā visu „Ziņģu” programmu. TDA „Ieviņa” bija šo četru ansambļu vidū! Šie deju svētki dejotājiem palikuši atmiņā ar šo tajā laikā unikālo iespēju dejot divos uzvedumos, ar daudz lielāku slodzi un neatkārtojamu gandarījuma sajūtu. „Ziņģu” programmu dejotāji tā iemīlēja, ka vēl vairākas sezonas pēc šiem deju svētkiem paturēja to savā repertuārā. Neatņemama deju svētku sastāvdaļa, protams, ir arī dejotāju draudzēšanās ar citiem kolektīviem un ballēšanās pa nakti. Negulētās naktis tika pēc tam kompensētas mēģinājumu starplaikos, kad tika atrasts partnera vai partneres plecs un turpat kaut kur mēģinājuma laukuma – lai pēc tam atkal celtos un dotos dejot. 

1999. gadā TDA „Ieviņa” pirmo reizi devās koncertturnejā uz Itāliju. Šajā koncertturnejā dejotāji ne tikai sniedza vairākus plaši apmeklētus koncertus, bet arī guva pirmo reālo pieredzi autogrāfu sniegšanā. Pie kam - ne tikai skaistās latviešu dejotājas, bet arī skaistie blondie latviešu puiši! Bija pat gadījums, kad pēc koncerta diplomātu bērnu skolā kāds no dejotājiem dabūja slēpties tualetē, lai varētu mierīgi pārģērbties...

Parasti TDA”Ieviņa” koncertturnejās dodas patstāvīgi, tomēr, kā zināms, vienmēr ir izņēmumi – tāds izņēmums bija arī 2000. gada koncertturneja, kad sākotnēji kolektīvs aizbrauca apciemot savus draugus Vīzenbahā un sniegt tiem kārtējo skaisto koncertu, bet pēc tam dejotāji pievienojās Smiltenes ģimnāzijas korim „LIDO” un devās uz Villihu – vēl vienu Vācijas pilsētu, kurā notika festivāls. Šī bija pirmā un pašreiz arī vienīgā TDA „Ieviņa” un kora „LIDO” kopīgā koncertturneja. 

2000. gadā TDA „Ieviņa” bija apaļa jubileja – 20 gadi. Šim notikumam par godu tika rīkots jubilejas koncerts. Koncertā piedalījās visi bijušie dejotāji, kas varēja ierasties uz kaut vai vienu mēģinājumu. Smiltenes kultūras nama zāle bija pārpildīta abos koncertos. Kolektīvs savu jubileju nosvinēja godam – kā kārtīgiem dejotājiem pienākas – balle pēc koncerta, kurš tika nodejots pēc pašas labākās sirdsapziņas, no visas sirds un dvēseles, beidzās tikai, kad ārā jau bija gaišs ... 

2001. gadā TDA ”Ieviņā” jau trešo reizi devās uz Franciju, lai piedalītos starptautiskā deju festivālā. Šis ceļojums dejotājiem ir palicis atmiņā kā viens no karstākajiem ceļojumiem - gaisa temperatūra ārpus telpām dienas laikā nenokritās zem +35 C. 

2005. gada Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkos kolektīvs saņēma augstāko apbalvojumu – Lielo balvu.

2007. gads - Jubilejas koncerta programmā 1.decembrī piedalījās 120 dejotāju, bet pavisam „Ieviņas” skolu apguvuši vairāk nekā 250 jaunieši 25 gadu garumā. 

2008. gada Dziesmu un deju svētkos bija 10 labāko Latvijas deju ansambļu skaitā. Ansamblim vienmēr ir bijusi dejotāju maiņa, kurus sagatavo studijā. Augusta nogalē TDA "Ieviņa" studija ieguva pirmo vietu starptautiskā deju festivālā - konkursā, kas notika Ungārijas pilsētā Debrecenā. 

2012. gada nogalē tiek nodibināts Ieviņas vidējās paaudzes deju kolektīvs TDA "Ieviņa" VIP. Šajā kolektīvā dejo bijušie TDA "Ieviņa" dejotāji, kuri dejas mākslas augstu līmeni ieguvuši tajā laikā, kad "Ieviņu" vadīja Ieva Adāviča. Līdz skatei palikušas divpadsmit svētdienas.

TDA „Ieviņa” kopš 1980. gada ar lieliem panākumiem ir piedalījusies visos Deju svētkos – kopskaitā septiņos:
1980.gadā VIII Deju svētkos, pēc kuriem kolektīvam tika piešķirts tautas deju ansambļa statuss un nosaukums – „Ieviņa”, tad
1985. gadā IX Deju svētkos;
1990. gadā X Deju svētkos;
1993. gadā XI Deju svētkos;
1998. gadā XII Deju svētkos;
2003. gadā XIII Deju svētkos;
2008. gadā XIV Deju svētkos.

Kā arī šādos Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkos:
VII Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkos 1995. gadā;
VIII Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkos 2000. gadā;
IX Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkos 2005. gadā.


turpinājums sekos....