Peonijas

Ieteikt

Par grāmatu ''Latvietis un viņa PEONIJAS''

2014. gada janvārī klajā nāks pati apjomīgākā no 21. gadsimtā Eiropā izdotajām peonijām veltītajām grāmatām - ‘’Latvietis un viņa PEONIJAS’’. Grāmatas autors, bioloģijas zinātņu doktors, valsts emeritētais zinātnieks Aldonis Vēriņš, dalās savā bagātīgajā peoniju audzēšanas pieredzē un sniedz vērtīgus padomus lasītājiem, 480 lappusēs aprakstītas 1200 šķirnes. Bagātīgi ilustrētajā izdevumā ir vairāk nekā 700 fotoattēlu.

Par peonijām.

Pagājušā gadsimta 70. gados, kad Latvijā uzplauka puķkopība un dārznieki meklēja jaunas šķirnes, par peonijām informācijas nebija. Gandrīz pie katras lauku mājas auga pa kādam bezvārda ceram, vienkārši – baltās, rozā, sarkanās... Savulaik peonijas bija iestādītas puslokā ap Brīvības pieminekli, taču kopumā pilsētas apstādījumos tās tikpat kā neizmantoja. Tas arī mudināja selekcionāru pievērsties krāšņo puķu audzēšanai.

Vecajām pildītajām franču peoniju šķirnēm bija tikai trīs krāsas – sarkana (ar zilgani violetu toni), rozā (ar tendenci izbalēt) un balta. Tagad ziedkopas ir atšķirīgas pēc formas un bagātīgā krāsu gammā, turklāt ķīnieši sola drīzumā laist pasaulē zilu pujeni. Mūsdienīgu šķirņu peonijām ir stingri ziedneši, tās spēj stalti turēties pat lielā vējā. Ja nu tomēr kādai kājas par švakām, lai smagās ziedu galvas noturētu, var piepalīdzēt, piespraužot ceram no abām pusēm glītus lokveida balstus. 

Aldonis Vēriņš priecājas, ka arvien populārāks kļūst Kalsnavas arborētuma peoniju dārzs, kas pirms septiņiem gadiem aizsācies ar 50 šķirnēm un sugām no viņa kolekcijas. Tagad Kalsnavas peoniju dārzā ir jau ap diviem simtiem dažādu peoniju un par tradīciju kļuvuši Peoniju svētki. Nākamgad tie notikšot 15. jūnijā!