Interjera dizains, interjera projekts

Ieteikt
 3

Kas jāņem vērā, plānojot interjeru?

INTERJERA DIZAINS 

Uzsākot plānot interjeru, ir jāņem vērā vairāki plānošanas aspekti. Pirmais uzdevums ir pārvērtēt esošo telpu funkcijas.

Funkcionālais aspekts interjera dizainā

Parasti telpu funkcijas ir izplānojis arhitekts, kas projektējis ēku, taču dažreiz jau iekārtotā mājoklī telpu funkcijas jūs varat pārvērtēt un atrast efektīvāku funkciju izkārtojumu. Tādejādi, ja, piemēram, ģimene ir kļuvusi kuplāka un ir nepieciešams paplašināt telpas, vienistabas dzīvokli ir iespējams pārkārtot par divistabu. Atkarībā no ēkas novietojuma, dzīvojamo istabu parasti izvieto ar skatu uz rietumiem, guļamistabas - uz austrumiem un virtuvi uz ziemeļu pusi. Virtuvi, ēdamistabu un viesistabu iespējams apvienot, ja vēlaties iegūt vizuāli plašāku telpu, vai arī atdalīt, ja vēlaties norobežot virtuvi kā saimniecības zonu un novērst virtuves aromātu nokļūšanu viesistabā. Mazos mājokļos var apvienot pat priekšnamu un virtuvi, lai efektīvāk izmantotu telpu. Kad istabu funkcijas ir noteiktas, jānosaka funkcionālās zonas katrā istabā. Šim nolūkam sastādiet sarakstu ar aktivitātēm, kas paredzamas katrā istabā. Atkarībā no paredzētajām aktivitātēm nosakiet funkcionālās zonas: atpūtas zonu novietojiet tā, lai tā neatrastos tiešā skatu līnijā no ieejas, darba zonu novietojiet pēc iespējas gaišākā telpas daļā, aktivitāšu zonu atvērtā pietiekami plašā telpas daļā, caurstaigājamās zonas - atvērtā koridorā bez šķēršļiem utt. Visām nepieciešamajām funkcijām telpā jāiekļaujas ērti. Ja telpa ir pārāk maza, vairākas funkcijas ir iespējams apvienot vienā zonā, tāpat arī mēbeles telpā var būt ar elastīgu pielietojumu.

Vizuālais aspekts interjera dizainā

Kad funkcionālās zonas ir noteiktas, nepieciešamās funkcijas ir jāiemieso reālos interjera elementos. Lai nolemtu, kā interjers rezultātā izskatīsies, ir nepieciešams izvēlēties noteiktu dizaina koncepciju jeb stilu. Interjera dizains var būt nacionāls vai etnisks - veltīts noteikta reģiona kultūrai un tradīcijām un raksturojošs tā folkloru un mentalitāti. Ir daži etniskie interjera stili, kas ir slaveni visā pasaulē: skandināvu stils, japāņu stils, arābu stils, āfrikāņu stils, indiešu stils, Vidusjūras stils utt.

Skandināvu interjera dizaina stils

Skandināvu dizains ir vienkāršs, parasti tajā dominē baltā krāsa savienojumā ar koku, stiklu un citām dabiskām krāsām.

Japāņu interjera dizaina stils

Japāņu dizains arī ir vienkāršs, parasti tajā dominē dažādi brūnās un bēša krāsas toņi savienojumā ar baltu puscaurspīdīgu stiklu, īpašiem japāņu gaismekļiem un piezemētām sēdvietām. Atpūtas zona parasti ir novietota zemes līmenī vai nedaudz virs tā. Japāņu interjeros var atrasties ainavu zīmējumi, pūķu un hieroglifu attēli. Japāņu interjerā visbiežāk izmantotie materiāli ir koks un akmens.

Arābu interjera dizaina stils

Arābu interjeram ir raksturīgas lokveida durvju ailas, galerijas un samērā mazi logi salīdzinot ar citiem interjera stiliem. Arābu interjers ir ļoti noslēgts. Tajā saspēlējas dažādi ornamenti, it sevišķi izmantojot dabas motīvus. Arābu tradicionālie materiāli ir ornamentālas flīzes, akmens, māls un krāsainas tekstīlijas. Atpūtas zona līdzīgi kā japāņu interjeros arī ir novietota zemes līmenī.

Āfrikāņu interjera dizaina stils

Āfrikāņu stila interjers parasti ir krāsains, izgreznots ar svītru un plankumu tekstūrām, dzīvnieku attēliem, medību scēnām utt. Āfrikāņu interjeriem ir raksturīgi dabas materiāli un raupjas, neapstrādātas virsmas.

Indiešu interjera dizaina stils

Indiešu interjera dizains arī ir krāsains ar pārliecinošām krāsām, kā piemēram, oranžu, sarkanu un tirkīzzilu. Tajā var atrasties dažādi ornamenti, dažādi nokarājošies elementi, tumšas tekstūras koks, kokgrebumi, nelielu stikla vai spoguļa gabaliņu mozaīkas un skaisti ornamentāli paklāji. Indiešu interjeros izmanto daudz aksesuārus - krāsainus spilvenus, koka statujas, svečturus utt.

Vienlīdz izplatīti ar reģionāli etniskajiem stiliem ir arī daži starptautiski interjera dizaina stili, kas pasaulē tiek plaši izmantoti.

Minimālisma interjera dizaina stils

Minimālisma stila interjers ir izteikts ar vienkāršām līnijām, kārtību, minimālu krāsu pielietojumu. Visi telpas aksesuāri ir iebūvēti, lai tos paslēptu zem viendabīgām virsmām. Minimālisma stila interjers ir tik vienkāršs, ka tas piestāvētu jebkurai ēkai.

High-tech interjera dizaina stils

High-tech jeb progresīvo tehnoloģiju interjers ir veltījums mūsdienu tehnoloģijām. Tas var sastāvēt no četrstūrveida līnijām vai arī no dinamiskām, netradicionālām formām. Tas pārsteidz ar tehnoloģiskiem risinājumiem un mūsdienu materiāliem: organisko stiklu, tēraudu un alumīniju, stiklu, baltām glancētām virsmām un satriecošiem apgaismojuma risinājumiem.

Industriālais interjera dizaina stils

Savdabīgs interjera dizaina stils ir industriālais stils. Tas izrāda ēkas un mēbeļu konstrukcijas detaļas, ko mēs esam pieraduši apslēpt. - tērauda konstrukcijas, ventilācijas caurules, kabeļus utt. Tas spēlējas ar raupjām virsmām: neapstrādātu betonu, speciāli izgatavotu sarūsējušu dzelzi utt. Šādā interjerā iederētos mēbeles uz industriāla tipa ritentiņiem, kā arī no neapstrādātiem materiāliem izgatavotas mēbeles, izmantojot betona blokus, ķieģeļus utt.

Glamūra interjera dizaina stils

Glamūra stila interjers ir eklektiska rakstura kompozīcija, kas apvieno antīka dizaina mēbeles ar dažādiem moderniem elementiem, radot romantisku glamūra atmosfēru. Glamūra interjeriem raksturīgas spīdīgas virsmas tādas kā stikls, spogulis, glancētas melnas mēbeles, stikla vai kristāla lustras, antīka rakstura kokgrebumi uz durvīm un mēbelēm, impozanti aizkari utt. Dominējošās krāsas visbiežāk ir glancēti melna un dažādas piesātinātas krāsas: tumšās šokolādes brūnā, ķiršu sarkanā, tumši violetā, purpura, rozā vai arī eleganti balta krāsu gamma ar melniem un rozā akcentiem.

Provinces interjera dizaina stils

Provinces stila interjers ir romantisks, ar daudzām dekorācijām. Parasti tas ir veidots gaišos toņos, izdekorēts ar kokgrebumiem mēbelēs un kāpņu margās, tajā izmantotas senlaicīgas mēbeles, aizkari ar puķu zīmējumu, kā arī bieži viesistabā ir masīvs kamīns. Provinces stila interjerā ir sastopami dažādi romantiski elementi: lauku puķes vāzē, sveces, spoguļi dekoratīvos rāmjos, romantiska noformējuma mēbeļu un durvju rokturi.

Vēsturiskais aspekts interjera dizainā

Ja interjera dizains ir jāprojektē vēsturiskai ēkai, ir ieteicams interjeru pieskaņot vēsturiskajam ēkas stilam vai arī vismaz ieplānot mūsdienīgā interjerā dažas vēsturiskas asociācijas. Ir sastopami šādi vēsturiskie interjera stili: sākot ar viduslaiku romāniku un gotiku, turpinot ar renesansi un baroku, pēc tam klasicismu, eklektiku, kas apvienoja dažādus iepriekšējos stilus, jūgendstilu un dekoratīvo stilu jeb Art Deco. Vēsturisks interjera stils ir piemērots ēkām ar atbilstošu arhitektūras stilu. Mūsdienīgas arhitektūras ēkā tieša vēsturiskā stila kopija nebūtu ieteicama. Interjera dizaineri lieto dažādus vēsturisko stilu pārveidojumus, lai radītu modernas asociācijas ar vēsturi.

Ekoloģiskais aspekts interjera dizainā

Ekoloģiskais aspekts apskata materiālu pielietojumu interjerā, kā arī ekoloģiska virziena domāšanu, ierīkojot interjeru. Katrs no mums vēlas dzīvot veselīgā vidē. Mūsu senči savulaik būvēja savus mājokļus no koka un izolēja tos ar salmiem un citiem dabīgiem materiāliem. Mēs lietojam būvniecībā ķīmiskus šķīdumus krāsām un lakām, sintētiskus paklājus un dzīvojam pastāvīgā elektromagnētiskā lauka radiācijā. Un tad mēs brīnāmies, kādēļ mums rodas veselības problēmas, alerģijas, astmas utt. Lai radītu veselīgu dzīvojamo vidi, izpētiet materiālus, ko jūs plānojat izmantot interjerā - cik ekoloģiski tīri tie ir? Vai tie nesatur indīgas vielas? Ekoloģiski tīru un dabīgu materiālu izmantošana ir pirmais solis uz labu veselību. No otras puses ekoloģiskais aspekts apskata globālu domāšanu. Kādu apkures sistēmu, apkures elementus, ventilāciju jūs plānojat? Cik energoefektīvs ir jūsu mājoklis? Vai jūs šķirojat atkritumus dažādu veidu atkritumu tvertnēs? Ar savu dzīvesveidu šodien jūs veidojat savu bērnu nākotni.

Psiholoģiskais aspekts interjera dizainā

Psiholoģiskais aspekts ir svarīgs katrā interjerā, jo dizainera mērķis ir radīt mājīgu un psiholoģiski komfortablu dzīvojamo vidi. Ir svarīgas mājokļa fiziskās īpašības - gaismas daudzums, telpiskums, klusums, siltums. Ja fiziskie faktori nav apmierinoši, pastāv dizaina triki, kā likt telpai izskatīties lielākai, gaišākai vai siltākai. Papildus fiziskajiem faktoriem liela nozīme ir arī subjektīviem psiholoģiskajiem faktoriem: drošības sajūtai, uztvertajai krāsainībai un kontrastam, uztvertajai dizaina harmonijai, loģiskajai struktūrai, daudzveidībai, noslēpumainībai, unikalitātei, daudzfunkcionalitātei, privātumam, gaismas daudzumam, telpiskumam un materiālu izvēlei. Katrs no šiem faktoriem var izraisīt pozitīvas vai negatīvas emocijas, tādēļ ir svarīgi sasniegt dizainā optimālo līmeni katram no augstākminētajiem faktoriem, lai radītu komfortablu dzīvojamo vidi mājokļa iemītniekiem.

Simboliskais aspekts interjera dizainā

Simboliskais aspekts interjerā izpaužas ar telpas personību, dizainera uzdevums ir piešķirt interjeram individualitāti. Interjera telpai ir jādzīvo vienā ritmā ar tās īpašnieku, tai jādemonstrē īpašnieka gaume ar krāsām, stilu un interjera aksesuāriem. Lai interjeram piešķirtu personību, to var plānot ar simbolisku nozīmi, pielietojot simboliskus elementus, kā piemēram, mitoloģisku dievu, slavenu personību skulptūras utt. Interjers var simboliski atspoguļot arī mūzikas stilu vai kādu ideju. Tas var radīt dažādas simboliskas asociācijas, kas ir īpaši nozīmīgas, veidojot birojus sabiedriskām iestādēm.

Ekonomiskais aspekts interjera dizainā

Ekonomiskais aspekts saistās ar interjera ierīkošanas budžetu. Atkarībā no budžeta apjoma ir jāizdara materiālu izvēle. Piemēram, marmora virtuves virsma vai grīdas flīzes, dizaina santehnika vannas istabai, dabīga koka parkets izskatīsies eleganti, bet tas arī maksās dārgi.