Galerija 29.08.2022
6 attēli • 29. aug 2022 09:34
Maize uz pareizās frekvences!
Arī rupjmaizei ir savi untumi – kaut kas neiepatīkas un mīkla nerūgst. Maizniekam Jānim Krieķim pa teju četrpadsmit gadiem, kopš sācis cept rupjmaizi, gadījies visādi, tāpēc viņš zina – steiga neder, cepšanai jānoskaņojas, var teikt, jātrāpa pareizajā frekvencē.
Namiņš Vidzemes šosejas 114. kilometrā piesaista gan ar izskatu, gan neparasto nosaukumu Kukaburra. M...VairākMaize uz pareizās frekvences!
Arī rupjmaizei ir savi untumi – kaut kas neiepatīkas un mīkla nerūgst. Maizniekam Jānim Krieķim pa teju četrpadsmit gadiem, kopš sācis cept rupjmaizi, gadījies visādi, tāpēc viņš zina – steiga neder, cepšanai jānoskaņojas, var teikt, jātrāpa pareizajā frekvencē.
Namiņš Vidzemes šosejas 114. kilometrā piesaista gan ar izskatu, gan neparasto nosaukumu Kukaburra. Mēles mežģis nācis no Austrālijas, kur rītos līdzīgi kā pie mums gailis austrāliešus modina kukaburras putns. Pameklējiet kādu video jūtuba krātuvē – tā tik ir dziesma!
👉Kādu laiku šeit bija darbojusies kafejnīca, taču 2009. gada krīze pasākumam pielika punktu, un Jānis Krieķis devies uz Austrāliju darba meklējumos. Draugi palīdzējuši, un astoņus gadus viņš, kā mēdz teikt, ar vienu kāju dzīvojis Latvijā, otru – austrāļu zemē. Neba nu maizi cepa, strādāja dažādos darbos – gan restorānā par viesmīli, gan celtniecībā. Tiesa, rupjmaizi reiz pagatavojis Melburnas latviešu draugiem, bet ar rezultātu nebija mierā – ne tāda krāsns, ne tie milti, varēja ēst, bet nesalīdzināt ar dzimtenes maizīti.
Kovida ierobežojumu dēļ saimnieks kādu laiku nav pabijis Austrālijā, taču paceļot viņam patīk. Ja nevarot tikt uz tālām zemēm, var tepat uz Igauniju vai Lietuvu – sacep pilnus ratus ar maizīti un brauc pie kaimiņiem uz lieliem svētkiem vai tirgus dienām. Lietuvā viņu pazīstot gandrīz labāk nekā Latvijā, turklāt zeme ir lielāka, pircēju – vairāk, igaunīšiem toties cenu var uzlikt augstāku. Latvijā pēc Jāņa Krieķa rupjmaizes jālūko lielos sarīkojumos, tuvākie būšot septembrī Brīvdabas muzejā. Šodien maiznieks nodomājis pagatavot ko īpašu. Recepte vēl jauna, nosaukums jāpieslīpē. “Burkānu un kartupeļu pīrāgs vai maize?” viņš prāto. Ko tur daudz domāt – kas būs, to kristīs!
👉Visu rakstu lasiet žurnāla 18. augusta numurā!