Vācu filoloģijas BSP un MSP

Oficiālā lapa
Ieteikt
 1

„Valoda. Kultūra. Vārdnīca."

Baltijas-Vācijas Augstskolu birojs ielūdz Jūs uz tematisko vakaru, kurā uzstāsies Duisburgas-Esenes Universitātes prof. Dr. Ulrike Hasa (Prof. Dr. Ulrike Haß), kā arī Latvijas Universitātes Dr. philol., assoc. prof. Ineta Balode un Dr. philol., doc. Laura Karpinska.Tematiskais vakars notiks š.g. 2. oktobrī, plkst. 18:00, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē, 201. auditorijā, Visvalža ielā 4a, Rīgā.

Tematiskā vakara sākumā prof. Dr. Ulrike Hasa runās par tēmu „Leksikogrāfija Eiropas dimensijā”. Vieslekcijas galvenā hipotēze ir, ka leksikogrāfija būtu jāizprot kā vienots Eiropas mēroga projekts. Sadalījums daudzās atsevišķu valstu leksikogrāfijās ir vēsturiski veidojies, taču neatbilst mūsdienu situācijai. Vieslekcijas gaitā tiks izklāstīti vairāki argumenti, kuri pamato izvirzīto hipotēzi. Galvenā uzmanība tiks pievērsta vienvalodas vārdnīcām, kuras izdotas dažādās Eiropas valodās, tajā pašā laikā izskanot aicinājumam šajā sistēmā integrēt arī enciklopēdiskās vārdnīcas.

Turpinājumā Dr. philol., assoc. prof. Ineta Balode un Dr. philol., doc. Laura Karpinska izklāstīs tēmu „Eiropas dimensijas leksikogrāfijā”. Papildinot un konkretizējot jautājuma iztirzājumu Latvijas leksikogrāfiskās tradīcijas un aktualitāšu kontekstā, galvenā uzmanība tiks pievērsta divvalodu vārdnīcām, kurās parādās latviešu un angļu valodas, kā arī latviešu un vācu valodas sastatījums. Ievērojot vienvalodas un divvalodu leksikogrāfijas mijiedarbību, jo īpaši „mazajās” Eiropas valodās, secināms, ka latviešu leksikogrāfijas attīstību optimāli var veicināt kopīgi starptautiski vārdnīcu projekti.


Tematiskais vakars notiks angļu valodā.
Dalība ir bez maksas. Noslēgumā diskusijas neformālā gaisotnē.


Uz tikšanos tematiskajā vakarā!
Baltijas-Vācijas Augstskolu biroja komanda