Austersēņu vērtīgās īpašības
Kādēļ austersēnes ir tik augstvērtīgs produkts?
Austersēne - brīnišķīgā sēne, kas iemantojusi popularitāti visā pasaulē.
Šī sēņu kultūra viegli pakļaujas kultuvēšanai, izturīga pret kaitēkļu iedarbību un slimībām. Austersēne ir ļoti garšīga un barojoša.
Tā satur:
- 6,5% olbaltumvielu;
- 3,8% taukvielu;
- vairāk nekā 20% ogļhidrātu;
- vērtīgās aminoskābes un mikroelementus.
Šī sēne pilnīgi pielīdzināma augļiem, un pēc atsevišķiem elementiem, piemēram, fosfora - zivīm.
Svarīga īpašība ķīmiskajā sastāvā vitamīnu - A, B1, B2, C, D, PP - esamība.
Ārstnieciskas īpašības šīs sēnes ir labi zināmas, tās ūdens un spirta ekstrakti, tiek izmantoti hipertensijas, aterosklerozes, ļaundabīgo audzēju profilaksei. Sēne veicina radionuklīdu, smago metālu aktīvu izdalīšanos no organisma. Austersēnei piemīt pretvīrusu aktivitāte, imunitātes uzlabošana. Austersēņu struktūrā ietilpst olbaltumvielas, ogļhidrāti, kā arī aminoskābes un mikroelementi.
Daudzas sēnes uzsūc no apkārtējās vides kaitīgās vielas, bet austersēnes tieši pretēji - tās noārda. Vairāku pasaules valstu zinātnieku pētījumi liecina, ka austersēnes veicina radioaktīvo vielu un smago metālu izvadīšanu no organisma, samazina holesterīna daudzumu asinīs, kavē ļaundabīgo audzēju šūnu attīstību. Japānā austersēņu ekstraktu izmanto ļaundabīgo audzēju ārstēšanai un profilaksei, kā arī sirds un asinsvadu slimību profilaksei.
Austersēnes veicina holesterīna arī iznīdēšanu no organisma un samazina aterosklerozes risku.
Ir pierādīts, ka, ja austersēnes tiek iekļautas uzturā, cilvēka asinīs holesterīna līmenis samazinās.
Kā austersēnes pareizi pagatavot?
Austersēnes, tāpat kā gaļu, var grilēt, cept, šmorēt, vārīt, marinēt un sālīt. Tās ir ļoti ērtas gatavošanai, jo nav jātīra, pēc sagriešanas nekļūst melnas, krāsu zaudē tikai karsējot. Ja tās cep ilgāk par 2–3 minūtēm, iztvaikojot ūdenim, sēnes saraujas, jo ūdens, precīzāk mitrums, ir viens no svarīgiem četriem komponentiem, lai šīs sēnes varētu izaugt. Pārējie trīs ir: gaisma, siltums un ventilācija.
Ja liejotat 100-150 g austersēņu ikdienas uzturā, tās:
- Palīdz iznīdēt radioaktīvos elementus no cilvēka ķermeņa;
- Veicina kuņģa čūlu profilaksi un ārstēšanu;
- Novērš aterosklerozes attīstību;
- Normalizē asinsspiedienu un holesterīna līmeni;
- Kalpo kā vēža audzēja pretlīdzeklis;
- Samazina vēža risku;
- Stiprina imūnsistēmu darbību;
- Uzlabo zarnu darbību;
- Aizkavē organisma novecošanu;