Liellopu gaļas veltnīši jeb irbītes
1 attēls • 3. apr 2013 19:45
Liellopu gaļas veltnīši – irbītes
Liellopu gaļas veltnīši, jeb irbītes ir ēdiens kuru parasti gatavo uz dažādām jubilejām, kāzām, bērēm un citiem svētkiem. Ikdienā es nekur citur tās neesmu baudījis! Laikam šim ēdienam ir izveidojies tāds liktenis.
Taču irbītes ir pelnījušas plašāku auditoriju arī ikdienā, jo tās ir ļoti garšīgas. Un kāpēc gan mēs nevarētu sevi, savus mīļos un savus ciemiņus pal...VairākLiellopu gaļas veltnīši – irbītes
Liellopu gaļas veltnīši, jeb irbītes ir ēdiens kuru parasti gatavo uz dažādām jubilejām, kāzām, bērēm un citiem svētkiem. Ikdienā es nekur citur tās neesmu baudījis! Laikam šim ēdienam ir izveidojies tāds liktenis.
Taču irbītes ir pelnījušas plašāku auditoriju arī ikdienā, jo tās ir ļoti garšīgas. Un kāpēc gan mēs nevarētu sevi, savus mīļos un savus ciemiņus palutināt ar liellopu gaļas veltnīšiem jeb irbītēm arī ikdienā?
Te būs vienkārša irbīšu recepte, kura nav sarežģīta un irbītes ir diezgan viegli pagatavojamas. Protams darbiņš ir jāiegulda, taču rezultāts priecēs gan Jūs gan Jūsu ciemiņus. Tātad sākam!
Sastāvdaļas:
Liellopu vai teļa gaļas fileja
Speķis
Sīpoli
Burkāni
sāls un svaigi malti melnie pipari
saldais krējums
1 ēdamkarote miltu
Gatavošana:
Liellopu gaļu sagriež apmēram o,5 cm biezās šķēlēs
Ar gaļas āmurīti katru gaļas gabaliņu izklapē no abām pusēm. Pirms klapēšanas gaļas gabaliņus apber ar sāls un piparu maisījumu. Tas palīdzēs garšvielām labāk iekļūt gaļas šķiedrās.
Sagriež strēmelēs burkānus un speķi. Sagriež arī sīpolus.
Uz gaļas gabaliņa uzliek speķa strēmelīti, burkānu un sīpolu un strēmelīti satin. Lai tā neizjuktu to sasprauž ar zobu bakstāmo kociņu. Atceros, ka mana mamma gatavojot irbītes, tās aptina ar diegu. Taču saspraužot ar kociņu ir mazāk ķēpas un agrāk jau arī nebija pieejami zobu bakstāmie kociņi.
Pannā uzkarsē eļļu un apcep sagatavotos gaļas veltnīšus no visām pusēm brūnus.
Pēc tam irbītes liek katliņā un pārlej ar nelielu daudzumu karsta ūdens. Pievieno lauru lapu, melno piparu graudiņus, nedaudz rozmarīna un sautē apmēram 40 minūtes. Pievieno nelielā ūdens daudzumā iejauktus miltus. Tas ir lai mērce būtu biezāka. Es uz vienu litru šķidruma pievienoju apmēram vienu ēdamkaroti miltus. Pēc tam pievieno saldo krējumu sautē vēl kādas 10 minūtes. Liellopu gaļas veltnīši jeb irbītes ir gatavas un tās var pasniegt galdā. Lai labi garšo un labu apetīti!
Visa recepte ar fotogrāfijām ir
-