Unikālie Latvijas produkti 🇱🇻 Skurstenis kūp – nēģus cep Raksta autore Ilze Pētersone Sākam jaunu rakstu sēriju par Latvijas produktiem, kas kā unikāli ierakstīti vairākos Eiropas Savienības reģistros. Līdz gada beigām katrā izdevumā stāstīsim par kādu no šiem izcilniekiem: salināto rudzu rupjmaizi, sklandrausi, Jāņu sieru, pelēkajiem zirņiem, Rucavas balto sviestu, Carnikavas un Salacgrīvas nēģiem. Kādreiz nēģu sezonas laikā katram carnikavietim bija skaidrs, kurā sētā tos gatavo. Paošņā tik gaisu, paskaties no kuras puses vējš pūš un kur skustenis kūp. Vēl tagad Gaļinai un Ilmāram Prauliņiem, kuru ģimenes uzņēmums “Gundegas IP” nodarbojas ar zveju un pārstrādi, piezvana pa kādam gardēdim un pavaicā – redzu jūsmājās dūmus, tad jau nēģīši būs? Mūsdienās šis un tas ir pamainījies zvejas rīkos un gatavošanā, taču “Carnikavas nēģi” joprojām tirgū ir cienīts produkts, turklāt kopš 2018. gada tie iekļauti Eiropas Savienības Aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā. Pēc dažiem gadiem viņiem pievienojās arī “Salacgrīvas nēģi”, bet šoreiz stāsts par pionieriem. No iecerētās nēģu zvejas, kurā tika aicināts arī “Mājas Viesis”, torīt nekas nesanāca, jo pūta austrenis, ūdens bija par dzidru, gaiss par siltu un piedevām nakti bija izgaismojis pilnmēness. Nēģiem tas neder – viņiem vajag rieteni, pamatīgu pūtienu un duļķainu ūdeni, kas smaržo pēc lapām, un tumsu. Kā citādi tie nonāks no jūras savā nārsta vietā Gaujā, ja būs redzami kā uz delnas? Šī sezona nav sākusies cerīgi, atzīst Ilmārs, no 1. augusta līdz septembra beigām nav bijis vajadzības zivju apstrādei un pakošanai pat pieaicināt palīgstrādnieces, ar to mazumiņu tiekot galā paši. Uzņēmumā iesaistīta dzīvesbiedre Gaļina, dēls Edgars un arī vedekla Liene, kurai gan vairāk laika jāvelta pašam jaunākajam Prauliņu ģimenes loceklim. 👉Visu rakstu lasiet žurnāla 3. oktobra numurā! #mājasviesis #latvijasmediji Abonē “Mājas Viesi” nākamajam gadam jau tagad! https://www.lasi.lv/abonesana/izdevumi/m…
← iepriekšējā | 33. no 1694 | nākamā → |