MANS MAISIŅŠ VAĻA VĒDERĀ
2 attēli • 5. jūl 2018 18:18
Atkritumos nonāk ne tikai plastmasa, kuru ir iespējams pārstrādāt, bet arī PĀRTIKA. Skatoties uz Eiropas Savienību tie ir 170 kg pārtikas atkritumu uz vienu personu gadā (Latvijā 113 kg). No visas saražotās pārtikas ES aptuveni 20 % nenonāk no ledusskapja līdz mūsu galdam. Tiem, kuriem ir savs piemājas dārziņš ir nojaušams cik daudz pūles, laika un resursu nepieciešams ieguldīt, lai izaudzētu dārz...VairākAtkritumos nonāk ne tikai plastmasa, kuru ir iespējams pārstrādāt, bet arī PĀRTIKA. Skatoties uz Eiropas Savienību tie ir 170 kg pārtikas atkritumu uz vienu personu gadā (Latvijā 113 kg). No visas saražotās pārtikas ES aptuveni 20 % nenonāk no ledusskapja līdz mūsu galdam. Tiem, kuriem ir savs piemājas dārziņš ir nojaušams cik daudz pūles, laika un resursu nepieciešams ieguldīt, lai izaudzētu dārzeņus un augļus. Daudz lielāki resursi (fosilie, enerģijas, ūdens un laika) tiek patērēti, lai saražotu gatavos pārtikas produktus un lai tos ne tikai saražotu, bet arī iepakotu un nogādātu līdz veikalam un Tavam ledusskapim.
Ko var darīt?
* plānot pirkumus un ēdienreizes. Jo mazāk ir kam sabojāties, jo mazāk arī sabojāsies. Vasaras periodā īpaši jāplāno gaļas un piena produktu pirkumi.
* ievēro "izlietot līdz" un "ieteicams līdz": "izlietot līdz" norāda pārtikas drošību, lai patērētājs nesaslimtu, savukārt "ieteicams līdz" norāda pārtikas kvalitātes standartus un produkti nav kaitīgi pēc derīguma termiņa, ja produkta smarža, garša un izskats nav mainījies.
* bojātos dārzeņus un augļus (arī mizas u.c.) kompostē
* uz veikalu dodies paēdis un veic mazāk spontānos pirkumus
* ar cieņu par pārtiku
Vairāk par "izlietot līdz" un "ieteicams līdz" https://ec.europa.eu/food/sites/food/fil…
Piesakies zināšanu ekspresim - ej.uz/ZeltinuMaisins
#ArCieņuParPārtiku #DomāPlašiĒdGudri #PārtikaNavAtkritumi #ViedĒdis #MansMaisiņšVaļaVēderā