KARTUPEĻI?
1 attēls • 27. jūn 2023 21:52
Kartupeļi tiek ieskaitīti nevēlamo produktu kategorijā, kad runa ir par veselīgu ēšanu. Kā domā, cik tas ir pamatoti un vai nav kārtējās raganu medības un problēmu meklēšanas, kur tās patiesībā nav?
Paskatamies uz faktiem:
🔹 Kartupelis ir dārzenis, kas satur nedaudz vairāk ogļhidrātu un kaloriju kā citi dārzeņi
🔹 Bet tajā to ir krietni mazāk, nekā rīsos un griķos, kas parasti tiek uzskatīta par l...VairākKartupeļi tiek ieskaitīti nevēlamo produktu kategorijā, kad runa ir par veselīgu ēšanu. Kā domā, cik tas ir pamatoti un vai nav kārtējās raganu medības un problēmu meklēšanas, kur tās patiesībā nav?
Paskatamies uz faktiem:
🔹 Kartupelis ir dārzenis, kas satur nedaudz vairāk ogļhidrātu un kaloriju kā citi dārzeņi
🔹 Bet tajā to ir krietni mazāk, nekā rīsos un griķos, kas parasti tiek uzskatīta par labākām kartupeļu alternatīvām. Turklāt kā dārzenis, tas satur vairāk vērtīgo vielu uz katru kaloriju.
🔹 Saldais kartupelis ir pilnīgi cits augs, turklāt nepamatoti tiek uzskatīts kā labāks. Jā, tam ir savi plusi, bet arī parastajam kartupelim ir savi plusi. Kā skatās un kā grib pasniegt informāciju. Abi satur ļoti daudz vērtīgas vielas, bet svarīga nianse, ka saldais parasti nāk no tāluma un ir dārgs, bet parastais ir vietējais un var lēti nopirkt bioloģiskus.
🔹 Negatīvā aura kartupelim nāk no čipsiem, frī un tā, ka to ēd ar treknu mērci jeb daudz taukiem - attiecīgi liekās kalorijas nāk no taukiem, nevis no kartupeļa.
🔹 Vārīts, krāsnī cepts ar samērīgu eļļas daudzumu, biezputra ar samērīgu saldā krējuma vai sviesta daudzumu nav kaloriju bumba. Šie patiesībā ir ļoti sātīgi ēdieni.
🔹 Pats kartupelis nodrošina lielisku sāta sajūtu. Nu pamēģini apēst ļoti daudz vārītus kartupeļus. Kaut kā nesanāks, vai ne?
🔹 Sabalansētā šķīvī labi pagatavotiem kartupeļiem ir ikdienā vieta. Sabalansētā - ar pietiekami olbaltumvielām, citiem dārzeņiem un ja kartupeļi nav vairāk par aptuveni trešdaļu.
🔹 Arī citus ogļhidrātus nevajadzētu vairāk, tad arī nebūs pamata no tiem baidīties, bet kartupelis no visiem klasiskajiem - rīsi, griķi, makaroni, ir visnevainīgākais un sātīgākais.
🔹 Es arī teiktu, ka garšīgākais un pieejamākais.
🔹 Interesants fakts ir tāds, ka vienkāršu kartupeļu patēriņš ir samazinājies, bet palielinājies - čipsu un frī, kas tad arī dod to negatīvo pieskaņu. Kaut gan patiesībā vainīgi ir tauki, kuros tos gatavo.
Kartupeļi ir lielisks un veselīgs produkts, tos var droši lietot ikdienā, tie labi iederas sabalansētā uzturā. /teksts - no tīkla dzīlēm/
-