Kuliča mīklas pagatavošanas stadijas un to ierastā secība:
Iejava pagatavošana;
Raugu masas pagatavošana - šķidra mīkla
Olu un piena maisījuma pagatavošana;
Sākotnējās mīklas pamat sastādīšana;
Otrās mīklas pamat sastādīšana;
Trešās noslēdzošās mīklas sastādīšana;
Cepšana;
Katra no šīm stadijām atšķirs no iepriekšējās ar to, ka mīkla tiek pievienots kāds no papildus sastāvdaļām vai komponentu summa. Kuliču mīkla tiek veidota pakāpeniski, burtiski uzaudzē kā sniega bumbu. Tādā veidā kuliču mīkla raudzē vairākas reizes. Tur ir kuliča tehnoloģiskā īpatnība. Vēl papildus kuliča pagatavošanas īpatnība, ir tā rūpīgā maisīšana, savādāk sanāk parasta garšīga mīkla, nevis blīva viļņains kuličs. Gatavā kuliča mīkla ir ārkārtīgi kaprīza. Lai kuličs sanāktu stingri jāievēro ar piemērotu temperatūras režīmu. Mīklu un visus tā komponentus jāgatavo ļoti siltā vietā un jāuzmanās no caurvēja un jebkurām temperatūras svārstībām. Vislabāk kuliča mīkla rūgts telpā ar 25oC. Tajā pašā laikā nedrīkst kuliča mīklu likt tur kur siltums nāk no apakšas. Šajā gadījumā mīkla nerūgs uz augšu, bet sāks rūgstot un cepot izplūst.
Kuliča mīklu var pagatavot 2 veidos:
Pirmais veids, cep tajā pašā dienā
Iejava: Silts pienu, raugs un miltus līdz iegūst krējuma konsistences masu. Samaisa un atstāj uzrūgt līdz masa pieaug apjomā divas reizes.
Mīkla: Olas baltumu sakuļ. Iejavai pievieno visus pārējos produktus izņemot miltus, iecilā sakultos olas baltumus, pievieno miltus un sajauc ne īpaši biezu mīklu. Atstāj mīklu raudzēties, lai pieaug apjomā divas reizes. Piejauc klāt rozīnes, sukādes un mandeles. Mīklu salej pa formām, katrā formā 1/3 no formas apjoma. Kad mīkla uzrūgusi līdz ¾ formas augstuma, tad mīklas virspusi apsmērē ar olu un liek cepties 50 - 60 min. Atdzisušu kuliču dekorē ar glazūru.
Otrs veids: daļu mīklas raudzē visu nakti
375 ml siltu pienā izšķīdina raugu, pieber 4 glāzes miltus un sajauc mīklu, tad pievieno sāli, cukuru, kas sakults ar olas dzeltenumu, kausētu sviestu vai margarīnu,
Iejava pagatavošana;
Raugu masas pagatavošana - šķidra mīkla
Olu un piena maisījuma pagatavošana;
Sākotnējās mīklas pamat sastādīšana;
Otrās mīklas pamat sastādīšana;
Trešās noslēdzošās mīklas sastādīšana;
Cepšana;
Katra no šīm stadijām atšķirs no iepriekšējās ar to, ka mīkla tiek pievienots kāds no papildus sastāvdaļām vai komponentu summa. Kuliču mīkla tiek veidota pakāpeniski, burtiski uzaudzē kā sniega bumbu. Tādā veidā kuliču mīkla raudzē vairākas reizes. Tur ir kuliča tehnoloģiskā īpatnība. Vēl papildus kuliča pagatavošanas īpatnība, ir tā rūpīgā maisīšana, savādāk sanāk parasta garšīga mīkla, nevis blīva viļņains kuličs. Gatavā kuliča mīkla ir ārkārtīgi kaprīza. Lai kuličs sanāktu stingri jāievēro ar piemērotu temperatūras režīmu. Mīklu un visus tā komponentus jāgatavo ļoti siltā vietā un jāuzmanās no caurvēja un jebkurām temperatūras svārstībām. Vislabāk kuliča mīkla rūgts telpā ar 25oC. Tajā pašā laikā nedrīkst kuliča mīklu likt tur kur siltums nāk no apakšas. Šajā gadījumā mīkla nerūgs uz augšu, bet sāks rūgstot un cepot izplūst.
Kuliča mīklu var pagatavot 2 veidos:
Pirmais veids, cep tajā pašā dienā
Iejava: Silts pienu, raugs un miltus līdz iegūst krējuma konsistences masu. Samaisa un atstāj uzrūgt līdz masa pieaug apjomā divas reizes.
Mīkla: Olas baltumu sakuļ. Iejavai pievieno visus pārējos produktus izņemot miltus, iecilā sakultos olas baltumus, pievieno miltus un sajauc ne īpaši biezu mīklu. Atstāj mīklu raudzēties, lai pieaug apjomā divas reizes. Piejauc klāt rozīnes, sukādes un mandeles. Mīklu salej pa formām, katrā formā 1/3 no formas apjoma. Kad mīkla uzrūgusi līdz ¾ formas augstuma, tad mīklas virspusi apsmērē ar olu un liek cepties 50 - 60 min. Atdzisušu kuliču dekorē ar glazūru.
Otrs veids: daļu mīklas raudzē visu nakti
375 ml siltu pienā izšķīdina raugu, pieber 4 glāzes miltus un sajauc mīklu, tad pievieno sāli, cukuru, kas sakults ar olas dzeltenumu, kausētu sviestu vai margarīnu,
← iepriekšējā | 19. no 70 | nākamā → |