PRET augstu / zemu asinsspiedienu un ne tikai
BRŪKLENE
Brūklenes ir organiskām skābēm un minerālsāļiem bagātas ogas, kam piemīt baktericīdas un antiseptiskas īpašības. Brūklenes satur benzoskābi, C vitamīnu, pektīnvielas, mangānu, kāliju un miecvielas. To sēkliņas satur arī Omega-3 taukskābes. Tās, līdzīgi kā āboli un dzērvenes, uzlabo ēstgribu un palīdz kuņģim pārstrādāt ēdienu. Brūklenes mums savu labumu var sniegt visa gada garumā.
Brūkleņu lapas ir jāievāc agri pavasarī, kamēr augs vēl nav sācis ziedēt, vai arī rudenī, kad ogas jau nogatavojušās. Tas tādēļ, ka, ievācot lapas šajā laikā, tās saglabās savu zaļo krāsu. Ievācot tās augam ziedot, tās kļūst melnas. Brūklenes lapām piemīt antiseptiska, pretiekaisuma, dezinficējoša, urīndzenoša un savelkoša iedarbība. Tās izmanto nieru un urīnpūšļa slimību – cistītu, pielītu, nierakmeņu slimības ārstēšanai, pret caureju un dažādu vielmaiņas slimību – reimatisma, podagras, spondilozes (osteohondrozes), reimatoīdo, infekciozo, nespecifisko artrītu ārstēšanai. Tautas medicīnā brūklenes lieto gastrīta ar pazeminātu skābes saturu, diabēta, žultsakmeņu slimības ārstēšanai, sāļu izgulsnēšanās locītavās novēršanai, kā arī bērniem pret urīna nesaturēšanu naktī (kopā ar asinszāles lakstiem).
Brūklenes ir arī efektīvs sviedrēšanas līdzeklis, tāpēc tiek izmantotas saaukstēšanās un dažādu vīrususlimību profilaksei. To ogas pazemina asinsspiedienu, lieliski šķīdina žultsakmeņus un nierakmeņus, kā arī siekalu dziedzeru akmeņus. Kaltētu brūkleņu lapu un ogu pulveris aptur asiņošanu, bet lapu un ogu tēja ārstē nervozitāti, klepu, bronhītu un pat kašķi.
Veciem un slimiem cilvēkiem ieteicams ēst brūklenes pa tējkarotei ik pa 2-3 stundām. Tās labi attīra organismu. Vēlams ēst svaigas ogas. Saspiestas brūkleņu ogas ieteicams likt uz ādas audzējiem un augoņiem, tomēr tas jādara ar ārsta ziņu. Brūklenes uzlabo ādas krāsu, stiprina matus, novērš grumbu veidošanos, kā arī atsvaidzina ādu.
Uzmanību: lietojot ilgstoši un lielās devās, brūkleņ
BRŪKLENE
Brūklenes ir organiskām skābēm un minerālsāļiem bagātas ogas, kam piemīt baktericīdas un antiseptiskas īpašības. Brūklenes satur benzoskābi, C vitamīnu, pektīnvielas, mangānu, kāliju un miecvielas. To sēkliņas satur arī Omega-3 taukskābes. Tās, līdzīgi kā āboli un dzērvenes, uzlabo ēstgribu un palīdz kuņģim pārstrādāt ēdienu. Brūklenes mums savu labumu var sniegt visa gada garumā.
Brūkleņu lapas ir jāievāc agri pavasarī, kamēr augs vēl nav sācis ziedēt, vai arī rudenī, kad ogas jau nogatavojušās. Tas tādēļ, ka, ievācot lapas šajā laikā, tās saglabās savu zaļo krāsu. Ievācot tās augam ziedot, tās kļūst melnas. Brūklenes lapām piemīt antiseptiska, pretiekaisuma, dezinficējoša, urīndzenoša un savelkoša iedarbība. Tās izmanto nieru un urīnpūšļa slimību – cistītu, pielītu, nierakmeņu slimības ārstēšanai, pret caureju un dažādu vielmaiņas slimību – reimatisma, podagras, spondilozes (osteohondrozes), reimatoīdo, infekciozo, nespecifisko artrītu ārstēšanai. Tautas medicīnā brūklenes lieto gastrīta ar pazeminātu skābes saturu, diabēta, žultsakmeņu slimības ārstēšanai, sāļu izgulsnēšanās locītavās novēršanai, kā arī bērniem pret urīna nesaturēšanu naktī (kopā ar asinszāles lakstiem).
Brūklenes ir arī efektīvs sviedrēšanas līdzeklis, tāpēc tiek izmantotas saaukstēšanās un dažādu vīrususlimību profilaksei. To ogas pazemina asinsspiedienu, lieliski šķīdina žultsakmeņus un nierakmeņus, kā arī siekalu dziedzeru akmeņus. Kaltētu brūkleņu lapu un ogu pulveris aptur asiņošanu, bet lapu un ogu tēja ārstē nervozitāti, klepu, bronhītu un pat kašķi.
Veciem un slimiem cilvēkiem ieteicams ēst brūklenes pa tējkarotei ik pa 2-3 stundām. Tās labi attīra organismu. Vēlams ēst svaigas ogas. Saspiestas brūkleņu ogas ieteicams likt uz ādas audzējiem un augoņiem, tomēr tas jādara ar ārsta ziņu. Brūklenes uzlabo ādas krāsu, stiprina matus, novērš grumbu veidošanos, kā arī atsvaidzina ādu.
Uzmanību: lietojot ilgstoši un lielās devās, brūkleņ
← iepriekšējā | 3. no 12 | nākamā → |